jueves, 28 de abril de 2011

La Lliga, un partit 2.0

Des de el principi de la nostra campanya hem apostat per les noves tecnologies de la informació i la comunicació com una forma d’estar en contacte directe i constant amb la societat. No obstant, per a nosaltres no tan sols són una eina, sinó que també són un model i un símbol del partit que volem construir i de la forma de fer política que volem practicar.

Fer política es basa en crear proximitat, interacció i participació de les persones involucrades en un projecte polític. De forma tradicional aquestes funcions s’han dut a terme per mitjà de la militància. Nosaltres pretenem que a partir d’ara aquestes funcions es puguin dur a terme per mitjà de la ciutadania.

Fins ara, els ciutadans s’han hagut de conformar amb expressar la seva voluntat un cop cada quatre anys. La nostra pretensió és que a partir d’ara els ciutadans disposin dels mitjans per a expressar la seva voluntat cada dia, els cops que faci falta. Volem facilitar la seva participació activa en la política per mitjà d’un partit que els escolta, en el qual la seva veu compta i pesa. Un partit que ells poden configurar en el grau i la mesura que considerin necessari. En resum un partit que “respira” de la societat.

Posar els mitjans necessaris per descobrir i entendre el que la societat vol és el primer pas per dur a terme el que la societat vol, així com la societat vol. Deixar que la societat ens indiqui el camí és millor que imposar-lo o dirigir la societat. De fet, voler intentar dirigir la societat és una “fatal arrogància”, com diria Hayek.

En conseqüència no volem ser els amos de ningú ni posseir cap voluntat. Volem ser l’eina mitjançant la qual la voluntat del poble es convrteix en un fet. Volem ser un partit controlat pels ciutadans i no un partit que controla als ciutadans. Volem donar a tots les mateixes oportunitats d’intervenir, participar i decidir, siguin o no militants.

Les noves tecnologies ens permeten construir això. El liberalisme és el que ens permet somiar-ho i dissenyar-ho. El liberalisme és un actiu clau de La Lliga. Així doncs, ja hem començat, ja som aquí, La Lliga ha arribat.

Un cop, no fa molt, al meu anterior partit, vaig dir que m’agradaria que el nostre partit fos un ”Partit 2.0”. Em varen respondre que d’aquesta manera només aconseguiríem perdre el control sobre el partit. Jo vaig respondre amb aquesta pregunta: “I això què té a veure amb la democràcia?”.

Governar sense el poble és despotisme. Governar pel poble però sense el poble és despotisme il·lustrat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario